Prijzen en stipendia

Prijsvraag

Aan het begin van elk kalenderjaar kan een ieder een onderwerp of vraagstelling indienen voor de prijsvraag van dat jaar. Houdt voor de oproep daartoe deze website en/of NRC in de gaten. Het onderwerp van de prijsvraag wordt begin april gekozen en aangekondigd op deze website en in NRC. Het winnende essay wordt (evt. in aangepaste versie) in oktober gepubliceerd in de Opiniebijlage van NRC. De schrijver van het winnende essay ontvangt de originele gouden Prijsvraagmedaille van de Hollandsche Maatschappij.

Met de instelling in 2010 van de essaywedstrijd is een oude traditie in ere hersteld. Van 1753 tot 1917 schreef de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen met grote regelmaat een Prijsvraag uit over uiteenlopende onderwerpen die vaak een spiegel van de tijdsgeest waren. In totaal zijn meer dan 1200 prijsvragen uitgeschreven in bovengenoemde periode. Prijsvragen waren destijds de voornaamste bezigheid waarmee geleerde genootschappen hun doel, bevordering van de wetenschap, nastreefden.

Nieuwsgierig naar de bekroonde essays? Deze worden jaarlijks gebundeld in een boekje. U kunt deze boekjes inzien op deze website: http://www.khmw.nl/publicaties/publicatie/prijsvragen/34

Medaille

afbeelding-gouden-medaille-voor-aankondiging-in-nrc-copy1-jpg

De originele gouden prijsvraagmedaille, naar een ontwerp van J.G. Holtzhey uit 1752, met op de achtergrond een prachtig stadsbeeld van Haarlem.