Prijzen en stipendia

Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek

De prijs is bestemd voor een wetenschappelijk onderzoeker, niet ouder dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek op zijn naam heeft staan of die verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT, en is bedoeld als eerbetoon aan zijn/haar persoon en als promotie van het vakgebied ICT.

Bij de selectie wordt meegewogen of de onderzoeker getoond heeft in staat te zijn de behaalde resultaten in begrijpelijke taal aan het publiek duidelijk te maken.

De Prijs wordt beschikbaar gesteld door de ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN), in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), en werd in 2011 voor de eerste maal uitgereikt. Hij bestaat uit een geldbedrag van 50.000.- Euro, vrij te besteden voor onderzoek in de ICT, een oorkonde en een sculptuur.

De aanbevelingen voor de Prijs worden beoordeeld door een commissie van leden van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, deskundig op gebied van de ICT en aanverwante gebieden. Het bestuur van de Hollandsche Maatschappij kent de Prijs toe.

Ondertekening van het contract

ict-1ju0034a-jpg

 

Op 1 juli 2011 werd het sponsorcontract ondertekend door Alexander Rinnooy Kan (voorzitter KHMW), Louis Vertegaal (directeur NWO-Chemische Wetenschappen) en Gerrit van Dijk (secretaris natuurwetenschappen KHMW).

 

 

 

Prijswinnaars

2011 Dr. Bettina Speckmann (TUE) Geografische Informatiesystemen
2012 Dr. Cees Snoek (UvA) Onderzoek naar beeldzoekmachines
2013 Dr. Marieke Huisman (UT) Formele methoden voor programmacorrectheid https://wwwhome.ewi.utwente.nl/~marieke/
2014 Dr. Birna van Riemsdijk (TUD) Norm-compliance: software concept SAEP (Socially Adaptive Electronic Partner) http://mmi.tudelft.nl/~birna/
2016 Dr. ir. Alexandru Iosup (TUD) Analyse van grootschalige parallelle en gedistribueerde systemen http://www.ds.ewi.tudelft.nl/~iosup/

Nederlandse Prijs voor ICT-Onderzoek 2017

De inzendtermijn voor de Nederlandse Prijs voor ICT-Onderzoek 2017 sluit op 1 oktober 2016.

Zie tevens het nieuwsbericht rechtsboven op deze pagina.

Circulaire 2017